Content voor Ingelogde Gebruikers

Bouwen, bouwen, bouwen…

De woningnood is groot en in de politiek roept men dat ook graag. Er moet veel gebouwd worden en snel ook! Ik vind dat grappig omdat ik nou niet het gevoel heb dat het aantal daklozen explosief gestegen is. Volgens mij heeft bijna iedereen een dak boven zijn hoofd en zit het in mijn ogen qua verdeling verkeerd. Dat is dan ook één van de redenen dat de woningmarkt zo vast zit en de prijzen blijven oplopen. Begrijp mij niet verkeerd, er moeten zeker woningen bijkomen want de bevolking groeit ook gewoon, is er meer vraag naar woningen voor singles en komen er immigranten bij etc. Maar snel even wat woningen bijbouwen gaat niet lukken in Nederland. In mijn vorige blog heb ik geschreven over waar knelpunten zitten. Inmiddels gaat de rente steeds een klein beetje omhoog, is er een oorlog aan de gang en worden mensen wat onzekerder. Daarbij zijn kopers in bestaande bouw een stuk kritischer geworden door de enorm hoge prijzen. Terecht natuurlijk, je koopt niet zomaar wat en je ziet nu de markt langzaam wat normaliseren. Althans bij hele goede en populaire woningen  niet maar als er “iets mee is” dan loopt het al snel minder nu, minder kijkers en minder bieders. Ook wij als makelaars hopen weer op een normale markt. Zeker wij als Meermakelaars die hoge mate van dienstverlening en kwaliteit nastreven, wij laten graag onze meerwaarde zien en gaan het liefst weer echt ouderwets makelen!

Maar goed, nieuwbouw. Allereerst fijn dat er weer een minister van wonen is. Maar de vraag wordt wat die de komende jaren kan doen. De wet- en regelgeving is namelijk niet zo eenvoudig. Wij wonen in een land waar je helemaal stukloopt op procedures. Veel respect heb ik altijd voor degene die het bij de ontwikkelaars het aanhoren en weer aan de gang moeten met nieuwe stukken of een nieuw onderzoek. Niet in lijn met de bestemming en keer op keer volgt er een bezwaar, een hoorzitting, een nieuw onderzoek voor bodem omdat de oude verlopen is en wat dacht je van herhuisvesting van allerlei beschermde diersoorten? Veelal dieren waar niemand van gehoord heeft of amper zeldzaam zijn maar zodra er eentje gesignaleerd wordt gaat alles plat en moet er een plan komen… zoals de modderkruiper of een pad… zo ook laatst weer bij het plan Wickevoort. De pad is hier niet zeldzaam maar elders in Europa wel dus moet er toch een plan komen… je gelooft het toch niet? En dat na een ontwikkeling die volgens mij al 10 jaar of langer loopt…

En dan heb je nog de provincie, de commissie landschapszaken en lokaal worden alle plannen tegengehouden omdat de verkeercirculatie nog niet op orde is. Het plan dat wij binnenkort gaan verkopen in Zwaanshoek betreft “slechts” 17 woningen… toch geen echte verkeersstroom zou je denken maar evengoed valt dit hier onder en zijn er mensen die om deze reden bezwaar maken.

De overheid wil graag participatie van de burger. Op zich goed maar ten eerste hebben de meeste mensen geen kennis van zaken en laten we eerlijk zijn, er is altijd wel iemand die het er niet mee eens is en die ene kan het hele proces vertragen. Het kan niet de bedoeling van participatie zijn dat één notoire dwarsligger zaken verstoord? Dat moet ook anders.

Kortom, bouwers en ontwikkelaars lopen permanent vast op ontwikkelingen. Ondertussen is er ook een stikstofissue en stond er laatst in het NRC dat in Noord-Holland en in Zuid-Holland, meer dan 200.000 gebouwd moeten worden! Als je dan weet dat voor bijna alle nieuwe plannen de bestemming eerst gewijzigd moet worden en we het hebben over de twee Randstad provincies vraag ik mij serieus af hoe we dat gaan doen!? Iedere wijziging van het bestemmingsplan moet door de lokale gemeenteraad en dan zijn er ellenlange mogelijkheden voor visie en bezwaartermijnen etc. Kortom, ik zie dat niet zo even snel gebeuren en moet de overheid mijns inziens meer slagkracht creëren voor zichzelf. Met name voor grote gebiedsontwikkelingen, kleinere en zogenaamde inbreiplannen moeten wel lokaal blijven maar grote projecten moet echt anders. Al moet het lokaal ook efficiënter. Niet zo lang geleden mocht ik adviseren op een lokale herontwikkeling, sloop van twee bestaande woningen voor nieuwbouw van twee vrijstaande huizen, gewoon passend in het huidige straatbeeld. Evengoed zijn we twee jaar bezig geweest met de procedure voor een omgevingsvergunning en dan moest de bouw nog beginnen.. Om maar aan te geven hoe snel dat gaat!

Dan moet mij nog even wat anders wat het hart, de lokale politiek in Haarlemmermeer klopt zichzelf graag op de borst met projecten zoals Hydepark en Lincolnpark. Bij beide zijn er nauwelijks parkeerplaatsen onder het mom van centrale ligging en openbaar vervoer. Kopers gaan auto’s delen en met de fiets. Even een wake call! Dat riepen ze ook bij Getsewoud en Floriande al… en dat werkte toen ook al niet!! Overvolle wijken en dat werd alsnog parkeerruimte creëren. Dit is de polder en mensen hebben nu eenmaal één of twee auto’s. En laat dit nu precies de reden zijn waarom Hydepark niet goed loopt. Natuurlijk ook vanwege de belachelijk hoge prijzen maar zeker ook door parkeren. Sowieso vraag ik mij af wie zich zo gek heeft laten maken bij de gemeente. Hydepark wordt geadverteerd als Amsterdam-zuidwest en een luxe woonwijk met veel allure!?! Ze hebben twee gebouwen verkocht met veel pijn en moeite, gaan 800 woningen naar de huur dus zijn er nog ruim 2.500 appartementen te verkopen… als je het mij vraagt, geloof ik er niet in en wordt dit een nieuw drama straks, zeker als de markt minder gaat worden.

Lincolnpark is hetzelfde verhaal, duurzaam en gasloos bouwen is helemaal top natuurlijk maar ook hier auto delen en fietsen. Heeft iemand wel eens gezien waar dit ligt? Midden in de polder naast een bedrijventerrein… en met een flinke dosis vliegtuigoverlast overigens. Ook een gemiste kans om wat meer sociale woningbouw en vrije sector huur te bouwen, doorgaans zijn er in die wijken minder auto’s nodig en kan je sneller bouwen en is het vergelijkbaar met wat er nu al gebouwd is.

Waar is de tijd gebleven dat gemeenten overleg hadden met marktpartijen die kennis van de markt hebben? Makelaars staan midden in de markt en weten als geen ander waar behoefte aan is, samen met ontwikkelaars, corporaties, bouwers en architecten kan je mijns inziens gericht aan de slag en moet dat de snelheid ten goede komen en als het goed is voorzie je in behoeften. Bouwen wat nodig is, dat is waar het om gaat…

Ondertussen staan er veel bedrijfspanden en winkels leeg die schreeuwen om een nieuwe gebruiker. Waarom niet meer inzetten op het ombouwen van die panden naar woonruimte? Dan heb je geen gedoe met ellenlange procedures want die gebouwen staan er immers al. En gemengd gebruik in een bedrijvenpark is toch prima? Ook beter voor het straatbeeld en vooral beveiliging, meer leven op straat en ik ben er van overtuigd dat er veel mensen zijn die best boven een bedrijfspand of in een winkelstraat willen wonen. Zeker jongeren en zet dan in op huurwoningen zodat het een flexibel gebruik kan blijven. Kwestie van de bestemming wijzigen voor een heel gebied, bijvoorbeeld voor de terreinen Hoofddorp-noord en Graan voor Visch, of de parken in Nieuw-Vennep. Dan kan je dus inderdaad bouwen, bouwen, bouwen… althans, een kleine nuance, verbouwen!
Beste ambtenaren en raadsleden, steek je voelsprieten uit en bel mij of één van mijn collega’s gerust, ik maak er graag tijd voor!

Paul Israel
NVM Makelaar


Vragen of opmerkingen over deze blog? Mail naar paul@meermakelaars.nl