Content voor Ingelogde Gebruikers

Kijk op nieuwe “makelaars”

Het vak van makelaar is al zo oud, het wordt wel eens gekscherend het één na oudste beroep ter wereld genoemd. Het zal niet helemaal kloppen maar het gaat toch al terug tot 1284. Voor de liefhebber heeft de NVM er een heel artikel over (zie hier).

Toen ik in dit vak begon had je al jaren de titel beëdigd makelaar en mocht je je alleen makelaar noemen als je dat ook echt was met een titel. Op 1 maart 2001 werd de beëdiging afgeschaft en heeft onze brancheorganisatie NVM deze rol overgenomen. Iedereen kan zich vanaf dat moment makelaar noemen en zelf een eigen kantoor beginnen, er zijn geen regels meer… tenzij je lid wil worden van een brancheorganisatie. In Nederland zijn er drie, de NVM als grootste en oudste en later zijn daar VastgoedPro en VBO bijgekomen. Om lid te worden en het logo te dragen van deze organisaties moet je wel aan allerlei kwaliteitseisen voldoen. De NVM is het strengste en je kan er vanuit gaan dat een NVM makelaar over de juiste papieren beschikt. Ook belangrijk is de aanwezigheid van een geschillencommissie. Bij niet aangesloten makelaars, de zogenaamde “cowboys”, moet men met een geschil altijd naar de rechter, dat is minder laagdrempelig dan de commissies van de beroepsorganisaties.

Van oudsher is de NVM het bekendst en staat echt voor kwaliteit. Dat kan zich op allerlei manieren uiten maar vooral in permanente educatie, juridische bijstand en geschillencommissies. De NVM ondersteunt haar leden met “big data” en heeft een eigen databedrijf genaamd Brainbay. Alle NVM makelaars kunnen woningtransacties terugkijken tot 1975! Brainbay biedt de leden programma’s waarin ook modelwaarden en indexeringen bekeken kunnen worden. Maar bijvoorbeeld ook verhuisbewegingen en de vraag op Funda naar welk type woning, want ook Funda ondersteunt de makelaars met data. Met deze data kunnen wij met onze praktijkkennis, expertise en ervaring van de lokale markt, de klanten goed bedienen. En daar wringt ook een beetje de schoen…

De NVM is ook een beetje het braafste jongetje van de klas met alle regeltjes waar leden en personeel aan moeten voldoen. Op zich perfect natuurlijk dat de mensen waar je als klant mee te maken krijgt hun vak verstaan maar er zijn helaas kantoren in de markt waar mensen niet aan de eisen voldoen maar door het NVM logo wel impliceren dat ze over de juiste kennis en papieren beschikken. Zo is er verschil tussen een medewerker die mag bezichtigen of ook aan kan kopen. Alleen registermakelaars (RM) of kandidaat-registermakelaars (K-RM) mogen aankopen en verkopen met de bijbehorende verkoopgesprekken. Een assistent, A-RMT, mag uitsluitend bezichtigingen doen.

Helaas zijn er kantoren die zich niet aan deze regels houden. En dan heb ik het over NVM. Binnen VBO en VastgoedPro is minder regelgeving en lopen er geregeld ongekwalificeerde mensen rond (let wel, positieve uitzonderingen zijn er zeker ook!). Je kunt denken waarom maak je je hier druk om, doe gewoon je ding en lever kwaliteit. Natuurlijk doen we dat. Maar het is ook aardig om dit eens aan een blog toe te vertrouwen omdat er steeds meer “makelaars” bij komen. Nieuwe partijen zetten de aanval in op traditionele makelaars. Gezonde concurrentie is niet erg maar dumptarieven zijn niet uit te leggen behalve natuurlijk waar het om kwaliteit gaat. Klanten merken dat niet direct echter op de achtergrond wordt door ons veel moeite gedaan om alles wat krom is recht te breien en verlopen onderhandelingen moeizaam, als ook het vervolg bij de notaris. Zij moeten veel tijd besteden aan correcties waar de klant dan helaas de rekening voor krijgt.

Laat ik het vooral intern bij de NVM houden want daar is ook genoeg over te doen.

Twee voorbeelden; Makelaarsland. De traditionele makelaar wordt buiten spel gezet onder het mom dat je het zelf beter kan. Heel raar dat zij lid mogen zijn van de NVM. Waarom? Ze doen bijzonder weinig voor je! Slechts een waardebepaling gemaakt door iemand die lokaal niet bekend is, en ze zetten vaak vreemde teksten en slechte foto’s van verkopers online. Verkopers doen zelf open en weten veel niet of houden informatie achter. Emotie is duidelijk aanwezig en benodigde ratio ontbreekt. Wij moeten diploma’s hebben om te mogen bezichtigen maar in deze situatie kan dat allemaal gewoon. Frustratie? Eigenlijk wel want wij maken veel kosten voor gekwalificeerd personeel, jaarlijkse opleidingen en dure registraties. Ik ben zeker niet tegen zelf je huis verkopen, dat doen mensen al zo lang, vroeger timmerde men zelf een bord in de tuin. Ik ben wel tegen een club dat doet alsof ze makelaar zijn en die horen mijns inziens niet thuis bij de NVM.

In Hoofddorp en Amsterdam is sinds kort Kijck Makelaars gevestigd. Een nieuwe makelaar, lid van de NVM. Dit bedrijf kenmerkt zich maar door één kwaliteit, ze zijn de allergoedkoopste! Dat trekt veel potentiële verkopers. Helaas ook door verkeerde info in hun advertenties over “onze tarieven”. Daardoor lijken zij nog goedkoper. Er wordt dan te veel naar de prijs en te weinig naar kwaliteit gekeken. Ook wij merken dit in de praktijk en omdat er wordt gedacht dat hetzelfde wordt verkregen voor veel minder geld heb ik een kleine opsomming met feiten:

Er is geen lokale bekendheid, kennis van de lokale markt en al helemaal niet van woonwijken. Er zijn meerdere kijkers tegelijkertijd door jouw woning aan het lopen zonder toezicht waar de “makelaar” beneden blijft en plannen slechts 10 à 15 minuten per bezichtiger en spreken dus niemand omdat ze niet meelopen. Er wordt dus ook geen “screening” van de potentiële kopers gedaan. Het kantoor is na 13.00 uur telefonisch niet meer bereikbaar. Er zijn wisselende makelaars en medewerkers kennen hun klanten niet. En er wordt deels met ongediplomeerd personeel gewerkt. Afspraken maken blijkt lastig, want te druk en volle agenda’s. Ze willen zelf geen koopakte maken. Overal is reclame van hun lage tarief bij jouw huis; op je te koop-bord, in de brochure en online. Het lijkt meer te gaan om hun toekomstige markt dan om de verkoop van jouw huis! No cure, no pay en in de eerste zes maanden al 14 onverkochte woningen… Maar dus ook geen reviews van ontevreden klanten. Een verkoper die intrekt kan namelijk geen review achterlaten. Realiseer je dat je maar één keer goed de markt op kan…

En dan het belangrijkste, verkoopcijfers van NVM wijzen uit dat wij als traditioneel makelaars kantoor met Meermakelaars het eerste half jaar gemiddeld 3% hoger verkopen dan Kijck en in ’21 zelfs bijna 6% beter dan Makelaarsland. Tja, daar “kijck” je dan van op en blijken wij ineens niet duurder maar zelfs goedkoper. En dat met echte en persoonlijke aandacht en service en uitgebreidere presentatietools. Wij ontzorgen je echt met jarenlange ervaring op terug te vallen.

Natuurlijk preek ik nu wel voor eigen parochie en spreekt daar wat frustratie uit, maar dat mag toch? Als partijen oneerlijke concurrentie voeren en aan onze broodwinning komen vind ik het legitiem om dat uit te leggen waar de verschillen zitten. Hopelijk geeft dit relaas een beeld van waarom je niet beter af bent bij de goedkoopste of met een “doe het zelf” formule en al helemaal niet bij de “cowboys” maar waarom wel bij ons.

Bekijk onze echte en eerlijk verkregen reviews op Funda. Daar kun je lezen wat onze opdrachtgevers schrijven zonder dat daar een beloning tegenover stond, wel gewoon een goed en zorgeloos aan- of verkooptraject tegen een redelijk tarief, dat is de echte beloning!

Paul Israel
NVM (Register) Makelaar


Vragen of opmerkingen over deze blog? Mail naar paul@meermakelaars.nl